Hazugságokra építve nem lesz olimpia Budapesten, de jobb lenne, ha ezt a döntéshozók már most belátnák

2016. augusztus 26. - Pataki Márton

Levelet írtam a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének. A budapesti olimpiarendezés Magyarország számára egyszerűen akkor is rossz üzlet, ha tisztességesen és ésszerűen szervezik meg, minden más esetben pedig súlyos katasztrófa. Kétséges, hogy van-e egyáltalán most többségi támogatottsága a pályázatnak, azt követően azonban, hogy kiderül ténylegesen milyen terhet jelent az országnak, aligha lesz. Nekünk se lesz jó, ha 2022-ben kell majd lemondani a rendezést, de NOB számára még kínosabb lesz. Abban bízom, hogy Rio után Thomas Bachnak és kollégáinak lesz fülük ezt meghallani. Alábbiakban a levél magyar nyelvű változata.  

 

Nemzetközi Olimpiai Bizottság
Thomas Bach, elnök
Route de Vidy 9
1007 Lausanne,
Svájc

e-mailen: pressoffice@olympic.org

  

Tárgy: Eltitkolt kockázatok Budapest olimpiai pályázatában  

Tisztelt Elnök úr! 

Az olimpia mozgalomnak és Magyarországnak közösek az érdekei: egy sikertelen vagy lemondott budapesti olimpia mind a kettőnek súlyos károkat okozna. Az ezzel kapcsolatos kockázatokat Magyarország és Budapest hivatalos képviselői valamint a pályázat előkészítői eltitkolják, ezért fordulok közvetlenül elnök úrhoz, miközben az Együtt folyamatosan tesz azért, hogy felhívja a problémákra Magyarországon a figyelmet. Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjainak tisztában kell lenniük a magyarországi helyzettel, amelynek változatlansága esetén – megítélésem szerint – az olimpiai mozgalommal kapcsolatban viselt kötelességüknek csak úgy tudnak eleget tenni, ha a 2024-es rendezés lehetőségét valamelyik másik pályázó város számára biztosítják. 

A budapesti pályázat mindezidáig semmilyen közvetlen demokratikus legitimációval nem bír. A legutolsó, 2014. évi országgyűlési választáson a győztes és Magyarországot jelenleg kormányzó Fidesz-KDNP pártszövetség egy szóval sem említette ezt a programjában, a választási kampányban nem merült fel ennek a lehetősége. A szintén 2014-ben tartott önkormányzati választást megelőző kampány során pedig Tarlós István, Budapest főpolgármestere úgy nyilatkozott, hogy nem életszerű a 2024-es budapesti rendezés, és csodálkozik a felvetésen is. Egy budapesti helyi népszavazás érdekében indult polgári kezdeményezés, ezt azonban a bíróság – a már beadott jelentkezésre hivatkozva – elutasította. A bíróság döntése ugyanakkor az Országgyűlést vagy a Fővárosi Önkormányzatot nem akadályozná meg abban, hogy kiírjon országos, vagy helyi népszavazást. Ezzel kapcsolatban azonban csak félelmet és elutasítást tapasztalunk.

Az Együtt által megrendelt 2015. szeptemberi közvélemény-kutatás alapján hibahatáron belüli többsége volt a pályázat támogatóinak az ellenzőkkel szemben. Magyarország kormánya, a Fővárosi Önkormányzat, a pályázatot készítő Budapest 2024 Zrt. és a közmédia a kizárólag közpénzből folyó kommunikációs kampányuk részeként semmilyen érdemi tájékoztatást nem folytatnak az olimpiarendezés jelentette terhekkel kapcsolatban, ehelyett féligazságok és valótlan állítások sulykolásával a pályázat támogatottságát próbálják növelni. Ennek a tevékenységnek lehet olyan eredménye – bár az utolsó felmérések nem erre utalnak -, amely a rendezés kérdései iránt nem érdeklődő választópolgárok körében jelentős változást okoz, és aminek következtében a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által végeztetett mérésekben akár lényegesen nagyobb támogatást fognak kimutatni.

Ez a támogatottság azonban hazugságra, megtévesztésre fog épülni. Az igazság pillanata pedig ebben az esetben szükségszerűen el fog jönni. Amikor legkésőbb 2021-22 környékén a magyar polgárok számára világos lesz, hogy a budapesti olimpia több adót, rosszabb oktatást, rosszabb egészségügyi ellátás, elmaradó vidéki infrastruktúra-fejlesztéseket jelent, akkor ez a korábbi támogatás el fog veszni. Nem valószínű, hogy ilyen körülmények között 2022-es országgyűlési választásokat egy olyan kormány nyerhetné, amelyik kitart az olimpia megrendezése mellett.

Tisztelt Elnök úr!    

Magyarország hasonló okokból lemondta az 1996-os világkiállítást. Ennek a megismétlődése, vagy egy az ígéretekhez képest nagyságrendileg elmaradó előkészítettségű olimpia Magyarországra nézve sem lenne kedvező, de megítélésem szerint még többet ártana a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.

Ismerjük az Agenda 2020 reformprogramot, és nagyra tartjuk annak a törekvéseit. Ezek a reformok azonban nem változtatták meg a nyári olimpiai játékok alapvető jellemzőit, és a rendezés egy Magyarország népességével és gazdaságával rendelkező ország számára továbbra is súlyos terhet jelentene. Az elnök úr számára bizonyára ismertek azok az összefüggések, amelyek gyakorlatilag minden eddigi rendezés során a tervezett költségvetés legalábbis kétszereződéséhez vezettek, miközben Sydney óta a rendező városok a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól is kapnak segítséget, illetve nagy átfedéssel ugyanazok a tanácsadók vesznek részt a tervezésben. A budapesti pályázatban a kiadásokat alul- vagy egyáltalán nem (pl. biztonság), a lehetséges gazdasági előnyöket pedig felültervezik. Különleges óvatosságra kell, hogy intsen Budapest esetében, hogy magának a pályázásnak a költségei is megduplázódtak az eredeti tervekhez képest. Nem mellékesen, a pályázat elkészítését kísérő közbeszerzési gyakorlat bármely, Magyarországnál jobb morális állapotban lévő országban súlyos következményekhez vezetett volna.  

Közelről látva egy ilyen folyamatot, felmerül, hogy célszerű lenne a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak a sikeres rendezések érdekében szigorú előírásokat megfogalmazni a pályázó városok (és országok) felé, a megalapozott tervezés, a valódi demokratikus döntéshozatal és a nyilvánosság megfelelő színvonalú tájékoztatása érdekében. Én most azonban természetesen Magyarország, a magyar nép érdekében írok elnök úrnak, amelynek érdekei egybeesnek a Nemzetközi Olimpiai Bizottságéval. Ez a közös érdek pedig az, hogy 2024-ben ne Budapesten legyen a nyári olimpia.     

Budapest, 2016. augusztus 25.

Tisztelettel:                                                                  

                                                                                             Pataki Márton

                                                                                     az Együtt budapesti elnöke

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://patakimarton.blog.hu/api/trackback/id/tr4511654032