Pataki Márton blogja

A rendőröket a falvakba, a katonákat a laktanyákba a határról!

2018. január 20. - Pataki Márton

A menekültek és az illegális határátlépések száma a 2015-16-os menekülthullámhoz képest a töredékére csökkent Magyarországon és egész Európában; a határon állomásoztatott sok ezer rendőr és katona csak a politikai hisztériakeltést szolgálja. Az Együtt szerint a kormánynak haladéktalanul vissza kellene vonnia a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendelését, a rendőröknek és katonáknak vissza kellene térniük a megszokott szolgálati helyükre és a valódi feladataikhoz, a háromezer újonnan felvett határvadásszal pedig a kistelepülések rendőri állományát kellene megerősíteni, mert ez szolgálná valóban a magyar emberek biztonságát.

2016. március 9-én a kormány Magyarország egész területére tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hirdetett, majd legutoljára tavaly augusztus végén meghosszabbította idén március 7-ig. Válsághelyzet azonban már tavaly nyáron se volt, és jelenleg sincs. A 2015-16-os menekülthullám elült, a menekültek és az illegális határátlépési kísérletek száma az azt megelőző évek szintjére csökkent.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása alapján a befelé irányuló illegális határátlépések száma Magyarország schengeni külső határain 2015-ben 391 363, 2016-ban 18 207, majd 2017-ben 1415 volt, ez utóbbi alacsonyabb a 2010 előtti értékeknél is.

eves_migracio.JPG

A kormánypárti sajtó nagy hírverést csap minden eset körül, de a rendőrség honlapja szerint az elmúlt 30 napban összesen 25 “migránst” fogtak el, a 30-ból 23 napon egyet sem. Ha marad ez a trend, akkor az illegális határátlépések száma 2018-ban 300 lesz, ami a tizede a 2010-es értéknek.

30nap_migrans.JPG

A rendőrség további statisztikái is ugyanezt mutatják. Míg 2016 első 11 hónapjában 34 547 illegális migrációhoz kapcsolódó jogellenes cselekményre került sor, addig 2017 első 11 hónapjában már csak 17 471-re, miközben alapvetően megváltozott az elkövetők állampolgárság szerinti megoszlása. 2016-ban az elkövetők közel felét afgán, iraki és szír állampolgárok tették ki, addig 2017-ben az ő számuk már elhanyagolható, és a terheltek meghatározó része szerb, ukrán vagy moldáv polgár. 2016 első 11 hónapjában határzár tiltott átlépésére 3050 alkalommal, határzár megrongálására 130 alkalommal került sor. 2017 első 11 hónapjában ebből a két bűncselekményből egyetlen egyet sem jegyeztek fel.  

A Fidesz és a Jobbik által elfogadott törvény szerint tömeges bevándorlási válsághelyzetet akkor lehet elrendelni, ha a menedékkérők száma meghaladja a napi ötszáz főt, vagy a tranzitzónákban tartózkodók száma a napi ezer főt. Ehhez képest a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal napi tíznél kevesebbet, 2017 első 11 hónapjában összesen 3187 menedékkérelmet regisztrált. A válsághelyzet indoklás nélküli fenntartása csak azt támasztja alá, hogy Magyarország már nem tekinthető jogállamnak.

A menekültek és az illegális határátlépések száma az elrendelt válsághelyzet, a műszaki határzár és a rendes szolgálati helyükről a határ őrizetére átvezényelt rendőrök és katonák munkája nélkül is a töredékére csökkent volna 2017-re. A menekültek, különösen a balkáni útvonalon érkező menekültek számában ugyanis 2015-16-tal összevetve egész Európában is ez történt; a Frontex, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség tájékoztatása alapján 2016-hoz képest egész évben a negyedére csökkent az illegális határátlépések száma, míg a két első negyedévet összevetve 97 százalékos a csökkenés. Szlovéniában 1315, Horvátországban 800 menedékkérelmet regisztráltak. Németországba kevesebb menekült érkezett 2017-ben, mint 2014-ben.

A nem érkező menekültek ellen – a rendőrség korábban is határokat őrző állományán túl – rendkívüli szolgálatot teljesítő rendőröket és katonákat a kormány a valódi feladataik elől vonja el, a magyar emberek biztonságát veszélyeztetve. Azért nincsenek a kistelepüléseken rendőrök, azért nem haladnak a nyomozások, hogy a Fidesz rettegésben tarthassa a magyar embereket a migránsok hordáival riogatva. A rengeteg túlóra ellenére a honvédek azért nem a feladatukat végzik, azért nem egy esetleges valódi ellenséggel szemben az ország fegyveres védelmére készülnek, hogy a kormány tagjai végvári vitézként parádézhassanak a híradókban. A normális szolgálatból a határra vezényelt rendőrök és katonák létszámát a kormány titkolja, mindazonáltal a rendőrség állományát 3000 fővel bővítették, és már több mint 12 ezer katona, ami megfelel a Honvédség teljes fegyveres állományának, vett részt valamilyen formában a határ védelmében.

Az el nem végzett feladatokon túl mindez rengeteg pénzbe is kerül. Meglepő módon, az erre szánt pénz semmilyen összefüggésben sincs a menekültek számával. Míg 2015-ben 84 milliárd, 2016-ban 75 milliárd, addig 2017-ben közel 200 milliárd forintot fordított a kormány a belügyminiszter tájékoztatása szerint a menekültügyi és migrációs helyzet kezelésére. A 2018-as költségvetésben pedig csak a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium költségvetésében 75 milliárd forint van elkülönítve a megszokott kiadásokon felül tömeges bevándorláshoz kapcsolódó kiadások előirányzat alatt.

A király meztelen! Mindenkienk van felelőssége abban, hogy ne tegyen úgy, mintha ezt nem venné észre. Az őrültségnek véget kellene vetni, nem a választások után, nem március 8-án, hanem még ma. 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://patakimarton.blog.hu/api/trackback/id/tr2513590147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása