Pataki Márton blogja

Hamburg utat mutat Budapestnek

2015. november 30. - Pataki Márton

Minta Magyarországnak: népszavazás igen, olimpia nem

Hamburg polgárai vasárnap népszavazáson dönthettek városuk olimpiai pályázatáról. Többségük a rendezés ellen szavazott, így bár a végleges eredményt még nem ismert, Hamburg polgármestere, aki a városi szenátussal együtt az olimpiarendezés pártján volt, már tegnap bejelentette, hogy Hamburg visszalép a pályázattól.

Itt az ideje, hogy az olimpiarendezés magyarországi hívei és ellenzői is elkezdjék komolyan venni Budapest pályázatát. Mint ismert, a 2022-es téli olimpiára végül csak két jelentkező volt, Peking és Almati, minden más pályázó visszalépett, felismerve, hogy városuk és országuk érdekét nem szolgálja a játékok megrendezése.     

hamburg.png

Az olimpiai pályázat évtizedes elköteleződést jelentene Magyarország és Budapest számára. A csak az olimpia érdekében szükséges beruházások ezermilliárd forintos nagyságrendű kiadást jelentenek a központi költségvetésnek, amelynek a jelenlegi tervek szerint csak elhanyagolható része esik a 2018-ig tartó országgyűlési ciklusra. A pénzügyi tehernek a döntő részét, ezeknek a kiadásoknak a fedezetét a 2018-ban és a 2022-ben megválasztott Országgyűlésnek és Kormánynak kell majd biztosítania. Lényegesen szűkülni fog emiatt a lehetőségük arra, hogy a saját, a választók által támogatott programjukat végrehajtsák, vagy amennyiben ezt nem fogadják el, akkor minden demokratikus alapjuk meg lesz arra, hogy a rendezéstől elálljanak, ahogyan erre a világkiállítás esetében Magyarországon már volt példa. Ezt a budapesti olimpia támogatóinak érdemes lenne észben tartaniuk.

A Fidesz nem létező 2014-es választási programjában egy szó sem volt olimpiarendezésről, Tarlós István pedig a főpolgármesteri kampányában kifejezetten időszerűtlennek minősítette a kérdést. Magyarországon ma nem áll választói felhatalmazás az olimpiai pályázat mögött. Hamburg utat mutat Budapestnek, mert a város irányítói számára természetes volt, hogy miközben ők teljesen elkötelezettek a rendezéssel kapcsolatban, a pályázathoz közvetlen felhatalmazást kérjenek a város lakóitól. Magyarországon azonban nem lenne elegendő kizárólag a budapestieket megkérdezni, hiszen a terhek döntő részét közösen fogja az egész ország viselni, ezért megfelelő demokratikus felhatalmazást csak egy érvényes és eredményes országos népszavazás biztosíthatna.

Hamburg utat mutat Budapestnek abban is, hogy lakói elutasították az olimpia rendezését. Magyarországnak jobb iskolákra és kórházakra, jobban megfizetett tanárokra és orvosokra van szüksége, nem újabb üres stadionokra. Egy olimpia költséges presztízsrendezvény, nem pedig megtérülő befektetés, ezért az Együtt józan, racionális megfontolás alapján nem támogatja azt, hogy Magyarország 2024-ben olimpiát rendezzen.

A bejegyzés trackback címe:

https://patakimarton.blog.hu/api/trackback/id/tr648126470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása