Pataki Márton blogja

Oldalanként negyvenmillióba kerül az olimpiai pályázati anyag

Hihetetlen, megdöbbentő, pofátlan

2016. március 18. - Pataki Márton

Úgy tűnik, hogy a budapesti olimpiai pályázati anyag második és harmadik szakasza oldalanként nem négy, hanem negyvenmillió forintba kerül a magyar adófizetőknek. A budapesti olimpiarendezés most már bizonyítottan hibás számításokon alapuló rossz döntés. További őrült pénzszórás helyett fel kellene hagyni a pályázattal. 

olimpia_lopas.jpg

Két hete kaptam kézhez, és tájékoztattam rögtön a sajtót arról a megdöbbentő 240 millió forintos szerződésről, amit a PricewaterhouseCoopers tanácsadócég másfél hónapos munkavégzésre, a döntően más dokumentumokra épülő 60 oldalas I. pályázati kérdőívért kapott. Ehhez képest már február közepén aláírtak egy újabb szerződést, a PwC-vel és a két korábbi alvállalkozójával, a londoni M-Intergrated Solution Ltd.-vel és a svájci Even Knowledge Services SA-val, egy nagyságrenddel nagyobb tanácsadó megbízásról 5 milliárd 155 millió forintért.

Még tegnap közérdekű adatigényléssel fordultam a megbízó Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.-hez, hogy megkapjam a szerződést és a mellékleteit, hogy lássuk milyen munkát végeznek ennyi pénzből. Addig is, amíg kiadják, remélhetőleg a bíróság igénybevétele nélkül, az európai közbeszerzési értesítőben (TED) megjelent információkra tudunk támaszkodni, ez alapján 44 különböző címszó alatt projektmenedzselnek, workshopolnak, monitoroznak, összefoglalnak, elemeznek, minőségbiztosítanak, narratívát határoznak meg és támogatnak, prezentációkra felkészítenek, szövegezési és brand irányvonalakat határoznak. A kézzel fogható termékek köre ennél sokkal szűkebb: gyakorlatilag elkészítik a két megmaradt pályázati kérdőívet, a II.-at 20 oldalon október 7-ig, majd a III.-at 110 oldalon 2017. február 3-ig.

Ezeket a feladatokat az ugyanezen tanácsadó, a PwC által készített megvalósíthatósági tanulmány szerint a pályázat-előkészítő cégnek, a Budapest 2024 Zrt.-nek kellene végeznie, nem egy külső tanácsadónak. Az Orbán-kormány, amely annyira nem hisz a piaci működésben és a magánvállalkozásokban, hogy lassan cukrászdákból is csak is csak államiak, sőt nemzetiek lesznek, perverz módon éppen egy ilyen állami feladatot bíz magáncégre, méghozzá elképesztő összegért. 2 millió forintos havi bérköltséggel (ami a minisztereknél magasabb fizetés) számolva 2017. február 3-ig (ekkor kell leadni a III. szakaszt) folyamatosan 234 embert lehetne foglalkoztatni ennyi pénzből.

Kifejezetten aggasztó, hogy nem a 19 milliárd forint állami és további beláthatatlan mennyiségű TAO-támogatásban részesülő pályázat-előkészítő cég, hanem az attól teljesen független Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja a megrendelő, tehát ez az ötmilliárd forint hozzáadódik a korábbi összegekhez.

Ezek az összegek már most a kétszeresét teszik ki a megvalósíthatósági tanulmányban előrejelzett 9,9 milliárd forintnak. A szóban forgó 5 milliárd forintot a terv szerinti költségvetés „Tervezés és előkészítés” 1,9 milliárd és a „Marketing és kommunikáció” 4,5 milliárd forintos sorából kellene kifizetni. Annyi csak a baj, hogy az utóbbiba reklámfilmek forgatásának, valamint egy globális hirdetési kampánynak is bele kellett volna férnie. Úgy látszik, hogy a tanácsadás miatt a tényleges tevékenységre már nem jut pénz.

Kérdés, hogy mennyire hiteles egy olyan tanácsadó, amelyik a saját díjait sem tudja megbecsülni, vagy kifelejti a saját tanulmányából?

Kérdés, hogy el szabad-e hinni akár csak egyetlen számot is a tanulmányból?

Látjuk, hogy mi történik a vizes VB-vel kapcsolatban. Az első ígéretek 8 milliárd forintról szóltak, ma már 75 milliárd forintnál tartanak a tervezett költségek. Ugyanez történne az olimpia elnyerése esetén is, csak a nagyságrenddel nagyobb méretek miatt a végén Magyarország csődbe menne.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalamhoz és kövesd későbbi bejegyzéseimet is:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://patakimarton.blog.hu/api/trackback/id/tr478492058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása