Pataki Márton blogja

Bátor emberek az M3-as metró utasai

2015. november 17. - Pataki Márton

Lehet-e hinni a főpolgármesternek?

Október elején ijesztő hírek jelentek meg a sajtóban az M3-as metró állapotával kapcsolatban. Először a Népszabadság írt a felújítást tervező Főmterv felmérésesére hivatkozva, amely szerint süllyed az alagút, majd az Index kapott egy levelet, egy a neve elhallgatását kérő – állítólagos – karbantartótól, amelyből kiderült, hogy hiába cserélik ki az alagútban a sínszálakat, mert a szintén tönkrement rögzítő elemekre már nem terjed ki a felújítás, és ha azok elengednek, akkor ugyanúgy kisiklik a szerelvény.  A levélíró szerint egy olyan szakértői csoportot állítottak össze, akik minden egyes, az  M3-as metró valós állapotával kapcsolatos híresztelést megcáfolni hivatottak. Felkészítik őket minden eshetőségre, sőt előre elkészített nyilatkozatok is vannak. A karbantartókat is "tréningezik", hogy ha a sajtó megtalálná valamelyiküket, tudják mit kell mondani, és az "benyelhető" legyen. A levélíróval és kollégáival biztos, ami biztos titoktartási szerződést is aláírattak. 

Elég aggasztó ilyen cikkeket olvasni, de természetesen érdemes minden információt, különösen a névtelen forrásból érkezőket némi fenntartással kezelni. Az igazán sokkoló fejlemény ezt követően érkezett. A magyar sajtót körbejárta két műegyetemi tanár levele, akik azt bizonygatták, hogy semmilyen probléma nincs az M3-as metróval. Majd pillanatok alatt kiderült, hogy az aláírókkal azonos nevű oktatók nincsenek a Műegyetemen. A közpénzből százmilliókkal kitömött CÖF-nek viszont van két ilyen nevű váci tagja, akik korábban egy helyi gimnázium igazgatóját és diákjait fenyegették.

Racionális alapon nehezen érthető, hogy miért csinál ilyet valaki, viszont talán annyira nem is érdekes, mert jött Tarlós István szokásos kétheti monstre, Lázár János típusú sajtótájékoztatója, ahol kiosztott pár verbális kokit és sallert. Leoltotta a rémhírkeltő és szenzációhajhász újságírókat és politikusokat, majd hosszas és érdekfeszítő mélyépítészeti előadást tartott. Tényleg jó volt, remélem, idővel kap meghívást a Mindentudás Egyetemére.  Majd megnyugtatott mindenkit, mert kért és kapott a M3-as metró állapotával kapcsolatban jelentést a BKV-tól, és semmi nem igaz a sajtóban megjelent hírekből.

Ellenzéki politikusként azt tapasztalom, hogy az ördög általában a részletekben van, így a törvény által biztosított állampolgári jogomnál fogva kértem a jelentést, amely közérdekű adat, a BKV-tól. Öt nappal később kaptam egy válaszlevelet a BKV-tól, hogy egyelőre nem tudják küldeni a kért jelentést, mert a kérésemmel kapcsolatos adatgyűjtés folyamatban van. Érdekes viszonyok lehetnek a BKV-nál, hogy egy egyébként már a főpolgármesternek elküldött jelentés megtalálásához 30 nap szükséges. Máshol ez legfeljebb egy 1 perces feladat.

Igazán azonban csak akkor lepődtem meg, amikor a következő sajtótájékoztatón Tarlós úr kijelentette, hogy én a jelentést már megkaptam.

Nos, lehet, hogy nem szokott hazudni, de…. (A sajtótájékoztató teljes felvétele itt, a vonatkozó rész 1:06:56-tól).

Egy újabb levélben felhívtam a BKV figyelmét, hogy milyen kellemetlen helyzetbe hozták a főpolgármester urat, és hopp, már csak kilenc napot kellett várnom, és megérkezett a jelentés. Illetve az alábbi dokumentum.

Ez nem jelentés. Ez egy fecni. Most már értem, hogy miért nem akarták elküldeni. Mert ez legfeljebb arra jó, hogy ha történik valami, akkor a büntetőjogi felelősségét a főpolgármester el tudja hárítani. Nem értem, hogy hogyan lehetett egy ilyen papírra hivatkozva kiállni a sajtó elé.

Többször javasoltuk, hogy készüljön egy, a BKV-tól és a Főpolgármesteri Hivataltól független vizsgálat arról, hogy elegendő-e a BKV által végzett karbantartás a balesetek elhárításához.  Erre egyébként szerintem tényleg a Budapesti Műszaki Egyetem lenne a legalkalmasabb, de az igazi, nem a CÖF-ös. Volt már hasonlóra precedens, a római-parti védművel kapcsolatban a főpolgármester az MTA-t kérte fel. Nem értem, hogy napi félmillió utas biztonsága, de akár csak a nyugalma miért nem ér meg ennyit.

Nem értem azt se, hogy ha baj van, akkor hogyan mernek kockáztatni, de ha nincs baj, akkor miért is kell folyamatosan titkolódzni.

A bejegyzés trackback címe:

https://patakimarton.blog.hu/api/trackback/id/tr798085532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása