Pataki Márton blogja

VW-botrány: a kormány padlógázzal hajt a falnak

Mit tesz a kormány a Volkswagen-botrány magyarországi hatásainak kezelésére? Semmit.

2015. október 13. - Pataki Márton

Mit tesz a kormány a Volkswagen-botrány magyarországi hatásainak kezelésére? Ezzel a címmel fordult írásbeli kérdésekkel Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő az Együtt képviseletében Varga Mihály és Seszták Miklós (itt és itt) miniszterekhez.

A sajtó tele van a lehetséges hatásokkal kapcsolatos találgatásokkal: Bank of America: A magyarok szívják meg a legjobban a VW-botrányt; VW-botrány: a legrosszabbra kell készülnünk; Egy egész várost bedönthet a Volkswagen bukása; Ez vár a Volkswagenre - zombi cég lett a BP.

2_o_orban-hg.jpg

Varga Márk politikustársammal közösen írt, a Népszabadságban megjelent cikkünkben (Das Auto, das Risiko) kifejtettük, hogy elhibázott az orbáni stratégia, amely a növekedés forrását, egyetlen hozzáadott értékként, az olykor megalázóan alacsony bérben látja, és hogy a gazdaságpolitika legfontosabb része ma már valójában az oktatás, ahol a Fidesz-kormány eddig csak károkat okozott.

Ennyiben mindenképpen felelős a Volkswagen-botrány (lehetséges) következményeiért, és azért is, hogy ezeket a következményeket hogyan kezeli. Egy árvízzel lehetne párhuzamba állítani: természetesen nem ő az oka, de jogos kérdés, hogy karbantartották-e a gátakat, képesek-e irányítani a védekezést, majd pedig meg tudják-e szervezni az újjáépítést. Azért jó példa az árvízi védekezést, mert Orbán Viktor különösen szeret ezzel dicsekedni.

A két minisztertől kapott válaszok alapján (itt  és itt): meneküljön mindenki, ki merre lát! Olyan kérdésekre, mint hogy „Felmérte-e korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy a beszállítói láncokon keresztül milyen mértékű magyarországi foglalkoztatás és adóbevétel köthető az egyes autógyártókhoz?” és „Milyen intézkedéseket tett a Kormány annak érdekében, hogy a „Volkswagen-botrány” lehetséges magyarországi hatásait felmérjék, és milyen terveik vannak ezeknek a hatásoknak a kezelésére?” egy sovány féloldalnyi mellébeszélést sikerült összehozni válaszként, mely szerint „Partnereink esetleges belső vizsgálatainak lezárultáig a Kormánynak nem áll szándékában szükségtelen feszültséget kelteni, és nem áll módjában olyan, becsléseken alapuló számadatokat közölni, amelyek szintén ebbe az irányba mutatnak.” Emlékeztetőül, ezt egy országgyűlési képviselő kérdezte, a minisztériumoknak kötelességük a legjobb tudásuk szerint válaszolni.

Az Orbán-kormány nem azt feltételezi, hogy nem lesz probléma. Én ezzel kapcsolatban nem vagyok elfogult, ha komoly elemzés és érvek vannak mögötte, akkor ez lehet egy valid álláspont. Az Orbán-kormány azonban nem hajlandó foglalkozni se azzal a kérdéssel, hogy lesz-e probléma, vagy sem.

Padlógázzal a falnak.  

A bejegyzés trackback címe:

https://patakimarton.blog.hu/api/trackback/id/tr17964146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása