Pataki Márton blogja

Honunkat egy Ferrariért?

Miért ne rendezzünk olimpiát?

2015. július 03. - Pataki Márton

Megjelent a Népszabadság 2015. június 27-i számában.

Szeretne Ön egy Ferrarit? Vannak ugyan közöttünk, akik erre a kérdésre nemmel válaszolnának, mert például utálják a sportkocsikat. De a többségünk gondolkodás nélkül igent mondana. Ugyanilyen kérdés, hogy szeretnénk-e Budapestre olimpiát. Természetesen szeretnénk. De! Ön odaadná a lakását a Ferrariért? A valóságban sajnos ilyen kérdésekre kell válaszolnunk. Van-e fontosabb, mint az a Ferrari? Mint az az olimpia?

1395485625-tom1364.jpg

Mielőtt erre válaszolnánk, érdemes megfontolni, szabad-e ezzel egyáltalán foglalkozni. Van-e egyáltalán esélye Budapestnek, hogy elnyerje az olimpia rendezésének lehetőségét? Nem lehetséges, hogy a sportvezetők részéről még magától értetődő kezdeményezést a kormány és a főpolgármester csak azért karolja fel, hogy addig se a korrupciós botrányokról beszéljünk?

Egy elbukott pályázatot Borkai, Tarlós és Orbán urak csak nagy nehézségek árán tudnának sikerként bemutatni, ezért nyilván messzire elmennek majd a győzelemért, miközben maga az indulás is rengeteg pénzt fog fölemészteni. Chicago harmadik helyet ért pályázata például több mint 16 milliárd forintba került. Mivel ebből a projektből egy esetleges 2017-es limai meglepetés után nem szállhatnánk ki, most lehet, most kell állást foglalni. Ez mindannyiunk felelőssége. Tehát: van-e fontosabb?

Magyarországon az egészségügy szétesett. Az egészségügyi dolgozók fogynak, anyagi megbecsültségük a mélyben. Az oktatási rendszert a kormány leépíti, miközben ennek felfejlesztése és modernizációja nélkül Magyarország végleg lemarad. Válságban a munkaerőpiac: százezer betöltetlen állás van, közben százezreknek nincs munkájuk. Érdemes-e kórházi várólistákban, megszűnő gimnáziumokban és egyetemi szakokban megfizetni az olimpia árát?

A pályázat támogatói szerint az olimpia a legjobb eszköz a gazdaság fejlesztésére és problémáink megoldására. Cáfolnék itt néhány ezzel kapcsolatos érvet.

Azt mondják, hogy miután a NOB elfogadta az Agenda 2020 irányelveit, már olcsón is lehet olimpiát rendezni. Sajnos a törekvés a takarékosságra érdemben nem befolyásolja a rendezés költségét. A játékok keretein ugyanis nem változtattak. Ugyanannyi versenyt kell rendezni, ugyanannyi sportolóval, újságíróval, sportdiplomatával. Nem változtak a létesítményekkel kapcsolatos elvárások sem. A legnépszerűbb napokon több mint 400 ezer nézőt kell eljuttatni a versenyekre. Ennek megfelelően kell fejleszteni a közlekedést.

Azt is mondják, hogy az olimpiához szükséges infrastrukturális beruházások megteremtik a hosszú távú növekedés feltételeit. Ezekhez a beruházásokhoz olyan forrásokat tudunk felhasználni, amelyek egyébként is megvannak, ezeket a beruházásokat megvalósíthatjuk az olimpia nélkül is. De vajon tényleg ugyanazokat akarjuk? 

Az olimpia rendezésével járó ismertség az optimista tételezések szerint fellendíti a turizmust. Ez kizárólag Barcelonával kapcsolatban valósult meg, amely az olimpiát megelőzően szinte ismeretlen volt. Budapestről ez nem mondható el. Most is kedvelt célpont, azokon a tulajdonságain, amelyek korlátozzák az idegenforgalom növekedését, az olimpia nem változtat. 

Bizonyos számítások szerint az olimpia rendezés gazdasági hatása pozitív, több állami bevétellel, mint kiadással jár. Az ilyen számítások félrevezetők, hiszen úgy számolnak, mintha olimpia nélkül nem jönnének turisták, és nem költené el az állam azt a pénzt másra. 

Így a kérdés végül is az: van-e olyan befektetés, amely nagyobb megtérüléssel jár? Az olimpiával kapcsolatos vitának arról kell szólnia, hogy milyen más lehetőségekről kell lemondunk a kedvéért.

Az Együtt a magyar gazdaság fejlesztését mindenekelőtt az emberi erőforrásra alapozná. Kevesebb vasbeton, több tudás. Kevesebb aszfalt, egészségesebb emberek. Ez kevésbé látványos, de annál több eredménnyel jár.
Még egyetlen ország sem gazdagodott meg attól, hogy olimpiát rendezett. Azok a sikeres országok, amelyek számunkra például szolgálhatnak, az oktatási rendszerüket helyezték a középpontba, oda összpontosították anyagi erőforrásaikat. A gazdaságfejlesztésnek nem kell sokkal többnek lennie, mint hogy képessé tesszük az embereket rá, hogy a tudásukkal értéket teremtsenek, és olyan egészségügyi rendszert biztosítunk, amellyel megőrizhetik e képességüket.

Tehát, miért ne rendezzen olimpiát Budapest? Mert vannak jobb, fontosabb céljaink!

A bejegyzés trackback címe:

https://patakimarton.blog.hu/api/trackback/id/tr667592276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása